Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μάθε πώς να επιλέγεις πετυχημένους συνδυασμούς χρωμάτων


Η σημασία του χρώματος και οι συνδυασμοί του είναι τόσο σημαντικοί και συχνοί στην καθημερινή μας ζωή που περνούν απαρατήρητοι.
Τα χρώματα και οι άπειροι συνδυασμοί τους γεμίζουν την ζωή μας τόσο που είναι σχεδόν αόρατοι. Παρόλα αυτά μας δημιουργούν συναισθήματα πριν καν προσέξουμε τους συνδυασμούς.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ

Σκεφτείτε τα φανάρια στις διασταυρώσεις, έχουμε εκπαιδευτεί ώστε να θεωρούμε το κόκκινο ως κίνδυνο ή αποτρεπτικό μήνυμα στο μυαλό μας. Είναι πολύ κοντά στο χρώμα του αίματος. Αντιθέτως το πράσινο συμβολίζει την φύση και την ηρεμία. Το πορτοκαλί μας προειδοποιεί για το ενδιάμεσο στάδιο. Φυσικά και δεν είναι τυχαία η επιλογή τους.
Μπορείτε να φανταστείτε ένα κρεοπωλείο με βασικό χρώμα άλλο από το κόκκινο; Ti συναισθήματα θα σας έδινε αν ήταν μαύρο… ή μπλε…SXEDIASMOS XROMATA
Ένα χρώμα επηρεάζει το ίδιο τον άντρα ή την γυναίκα; Έχει την ίδια επιρροή ανάλογα τ ην ηλικία ή την κουλτούρα του παρατηρητή;
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες καθώς και άλλους.χρωματα
Σαν σχεδιαστές καλούμαστε να επιλέξουμε χρώματα και συνδυασμούς ενός project αφού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα.
Στην ψηφιακή εποχή μας οι ηλεκτρονικές συσκευές δουλεύουν με τρία Βασικά χρώματα. Το Κόκκινο, Πράσινο και Μπλε, γι” αυτό το συμβολίζουμε αυτό το μοντέλο με τα αρχικά RGB.
Οι συνδυασμοί τους μας δίνουν όλα τα υπόλοιπα χρώματα.
Παρατηρείστε τώρα κάτι απλό… στα τρία παρακάτω βασικά χρώματα με την προσθήκη ενός περιγράμματος πόσο αλλάζει η βαρύτητα τους.
rgb
Καταλαβαίνουμε τώρα ότι κάθε επιλογή χρώματος πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογα επιτυχημένη προσθήκη χρωμάτων γύρω του ή κοντά του.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Οι σχέσεις ή κατά την λαϊκή «ταίριασμα» χρωμάτων μεταξύ τους ακολουθούν κάποιους κανόνες. Αν τους κατανοήσουμε είναι εύκολο να επιλέξουμε επιτυχημένους συνδυασμούς.
Αν φανταστούμε ότι όλα τα χρώματα βρίσκονται μέσα σε ένα κύκλο,( color wheel) τότε αυτά που ταιριάζουν έχουν μια αναλογία μεταξύ τους. Τα αντίθετα, τα διπλανά τους, αυτά που βρίσκονται σε σημεία με γεωμετρικά σχήματα ή τα αναλογικά τους δίνουν πολύ καλούς συνδιασμούς.
COLOR-MODELS
Τα Βασικά Χρώματα που σύμφωνα με αυτά δημιουργείται ο κύκλος είναι τρία. Το Κόκκινο, Μπλε και Κίτρινο. Όλα τα υπόλοιπα που δημιουργούνται με την μίξη δύο εκ των βασικών λέγονται Δευτερεύοντα.
Το άσπρο και το μαύρο είναι «όχι χρώματα». Το μαύρο δημιουργείται, όταν δεν υπάρχει καθόλου φως, σε αντίθεση με όλα τα άλλα χρώματα που είναι παρόντα μόνο όταν υπάρχει φως.

Συμπληρωματικά Χρώματα
complementary-color-scheme
simpliromatika-xromata

Αυτά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο. Δημιουργούν ζωντάνια.
———————————

Αναλογικά χρώματα

anlogika
Βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο σε ίσες αποστάσεις. Επιλέξτε κάποια που να έχουν αντίθεση μεταξύ τους. Δίνουν αίσθηση ηρεμίας.
—————————————-

Μονοχρωματικά
monoxromatika

—————————————-

Διαχωρισμένα συμπληρωματικά
split-triadic

————————————

Ορθογώνιο χρωματικό σχήμα
quadric


 Όπως ίσως έχεις ήδη καταλάβει η επιλογή χρώματος έχει μεγαλη σχέση με τα μαθηματικά και την αναλογικότητα.
Θα σου προτείναμε να επισκεφτείς τους παρακάτω ιστότοπους για να γνωρίσεις καλύτερα το χρώμα και τους συνδυασμούς του.
http://www.colourlovers.com/

Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να κάνεις Like ώστε να ενημερώνεσαι για κάθε τι καινούργιο που γράφουμε.

Χάρης Γρηγορέλης
Graphic Designer
www.eikosi.gr κατασκευη ιστοσελιδων Ηράκλειο

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More